Transfertrykk er en allsidig, effektiv, gunstig og populær teknikk som brukes til å trykke design på ulike materialer. Nedenfor finner du en grunnleggende oversikt over hva transfertrykk er, hvordan det fungerer, og de forskjellige kvalitetene og effektene som er tilgjengelige med transfertrykk.

Hva er transfertrykk?

Transfertrykk innebærer å overføre en logo, design eller grafikk til en transferfilm, (papir eller vinyl) ved å bruke et spesielt blekk (plastisolblekk). Når designet er printet på filmen, påføres et varmeaktivert lim på baksiden av blekket før logoen, designet eller grafikken kan trykkes på ulike underlag ved hjelp av en transferpresse. En transferpresse kan være manuell eller automatisert, men i begge tilfeller bruker pressen varme og høyt trykk for å overføre designet til underlaget det skal trykkes på.

Typiske brukstilfeller for Transfertrykk

Transfertrykk har mange bruksområder i ulike bransjer og til ulike formål. Her er noen typiske anvendelser av denne teknikken:

Merch, klær og mote

Transfertrykk har lenge vært brukt av merch og klesindustrien for å tilpasse plagg som t-skjorter, college- og hettegensere og capser med levende og detaljerte design som logoer, grafikk og personlig tekst – noe som gjør det til et populært valg for idrettsklubber, draktsett, reklameklær eller moteriktige plagg.

Profilprodukter

Transfertrykk er en ideell metode for å lage profil- og reklameartikler som vesker, krus, musematter og nøkkelringer – ideell for merkevarebygging og markedsføringskampanjer til en økonomisk kostnad. Ved å plassere merkevarelogoer, bilder eller tekst på disse produktene gir det en kostnadseffektiv merkevarebygging og markedsføringsløsning.

Personlige gaver

Transfertrykk tilbyr en ideell måte å lage tilpassede gaver til spesielle begivenheter. Fra personaliserte krus og kopper til klesplagg med personaliseringsmuligheter som tillater trykk av navn, bilder eller egne beskjeder og tekster.

Sport og team wear

Idrettslag bruker ofte transfertrykk til å trykke numre, navn, initialer og logoer på draktene sine. Transfertykkets allsidighet tillater tilpasning på forskjellige stoffer og materialer for å skape slitesterke og levende sportsklær, som trøyer, capser og treningsutstyr.

Industri og sikkerhet

Transfertrykk med refleksiv effekt spiller en betydelig rolle i sikkerhetsklær, veiskilt og industrielle applikasjoner for arbeidere, syklister og fotgjengersikkerhet. De reflekterende egenskapene øker synligheten i mørket og under dårlige lysforhold og gir dermed økt beskyttelse.

Hvordan fungerer transfertrykk?

Fortalt på en så kort og enkel måte som mulig, dette er hvordan transfertrykk fungerer:

 1. Design

Når designet er laget digitalt, trykkes det på transferpapir med en type blekk kjent som plastisol-blekk og et varmeaktivert lim.

 1. Trykk

Etter å ha plassert det trykte designet med forsiden ned på stoffet, påføres varme og trykk ved hjelp av en transferpresse. Varmen aktiverer limet som gjør at det fester seg til tekstilet og trykket sørger for at limet trekker inn og fester merket til stoffet.

 1. Peel

Når det er transfertrykket er festet til underlaget, trekkes transferpapiret forsiktig bort fra stoffet og avdekker bildet som nå er overført.

Ulike typer transfertrykk

Transfertrykk har lenge vært brukt som en enkel metode for å tilpasse produkter som T-skjorter, college- og hettegensere, paraplyer, capser og mange andre produkter. Transfertrykk er populært blant annet på grunn av den raske produksjonstiden og trykkenes livlige design.

I tillegg til standard fargetrykk, kan varmeoverføringstrykk også bruke ulike teknikker for å skape ulike effekter i designet.

Refleksive transfertrykk

Refleksive transfertrykk innebærer bruk av spesielle reflekterende materialer som reflekterer lys for å øke synligheten i dårlige lysforhold. Prosessen ligner på vanlig varmeoverføringstrykk, men inkluderer reflekterende elementer. Denne metoden brukes ofte på sikkerhetsklær, sportsklær og reklameprodukter.

Transfertrykk av fotokvalitet

Fotokvalitet eller digital transfer klarer å gjengi intrikate design, inkludert fotografier og avansert grafikk med høy oppløsning, med presise detaljer. Med fotokvalitet skrives designet digitalt ut på transferpapir med banebrytende blekkskrivere for å produsere imponerende, høykvalitets og levende utskrifter.

Digital transfer har blitt et stadig mer populært for å trykke produkter som krus, telefondeksler og musematter, der intrikate og levende design er ønsket.

Transfertrykk med brodert effekt

Transfertrykk med brodert effekt er en teknikk som simulerer brodering uten behov for søm, ved å bruke transfervinyl med en visuell effekt for å gi designet en særegen og visuelt tiltalende estetikk som minner om brodering. Vanlige bruksområder for transfertrykk med brodert effekt inkluderer blant annet klær, vesker og tilbehør for å skape noe som er visuelt tiltalende samtidig som man holder kostnadene nede.

Fordeler og ulemper med transfertrykk

Som enhver trykkmetode har transfertrykk både fordeler og begrensninger. Her er noen punkter som kan være lurt å kjenne til:

Fordeler

 • Allsidighet
  Transfertrykk kan brukes på et bredt spekter av materialer, inkludert tekstiler, keramikk, metall og mer. Denne allsidigheten gir mulighet for tilpasning på tvers av ulike produkter og bransjer.
 • Detaljerte og levende utskrifter
  Transfertrykk muliggjør reproduksjon av intrikate design med utmerket fargegjengivelse med levende og detaljerte farger, noe som gjør transfer ideell for trykk i fotokvalitet og trykk av kompleks, detaljert grafikk.
 • Rask behandling
  Transfertrykk har en relativt rask behandlingstid sammenlignet med andre utskriftsmetoder. Når designet er forberedt, er selve trykkeprosessen effektiv og kan fullføres på kort tid.
 • Kostnadseffektiv for små opplag
  Selv om kostnaden for transfermerker synker kraftig med økende antall er transfertrykk forholdvis også kostnadseffektivt for små opplag. Det er mindre tidkrevende oppstartsprosesser enn for eksempel screen printing/silketrykk. Det er også det perfekte valget for Print-on-Demand fordi trykkene kan lagres og trykkes på produktet ut når en kunde bestiller det bestemte designet.
 • Tilpasning
  Transfertrykk gjør det enkelt å tilpasse, slik at individuelle design, navn eller numre kan brukes på hvert enkelt produkt uten store oppstartskostnader.

Ulemper

 • Holdbarhet
  Transfertrykk er kanskje ikke like holdbare som en del andre trykkmetoder, for eksempel silketrykk. Over tid kan transfertrykk falme, sprekke eller flasse, spesielt når de utsettes for gjentatt vask eller ekstreme forhold. Det er imidlertid store kvalitetsforskjeller på transfermerker, fra merker som kan holde i flere år til merker som knapt nok holder ett år.
 • Begrenset pusteevne
  Avhengig av materialet som brukes, kan transfertrykk noen ganger redusere pusteevnen til tekstiler. Dette kan påvirke komforten, spesielt i plagg beregnet for aktiv bruk eller varme omgivelser. Det finnes imidlertid perforerte varianter tilgjengelig som er mer egnet for eksempel for sportsklær.
 • Størrelsesbegrensninger
  Transfertrykk er vanligvis godt egnet for små til mellomstore design. Storskala utskrifter kan kreve spesialisert utstyr eller flere overføringer, noe som kan være tidkrevende og øke kostnadene.
 • Overflatekompatibilitet
  Transfertrykk vil kanskje ikke feste like godt til visse overflater eller materialer med ru eller ujevn tekstur. Det er viktig både å bruke riktig transfermateriale og teknikker for applisering for ulike materialer for å sikre transfermerket hefter best mulig.
 • Mangel på tekstur
  I motsetning til en del andre trykkmetoder gir transfertrykk vanligvis ikke en strukturert eller hevet effekt. Hvis en teksturert eller preget finish er ønsket, kan alternative teknikker som silketrykk eller preging (embossing) være mer egnet.

Kort oppsummert om transfertrykk

Transfertrykk tilbyr ulike muligheter og effekter for å applisere logoer, design og grafikk på ulike typer materialer. Fra vanlige design, reflekterende, fotokvalitet/digitale effekter eller broderieffekter – transfertrykk er allsidig og gir muligheten til å gjengi intrikate design i fotokvalitet. Det gjelder både å velge rett kvalitet og effekt på merket og å trykke disse riktige teknikker for at holdbarheten på trykket skal bli så god som mulig.