Brodering er en eldgammel kunstform som har overlevd gjennom generasjoner, fra delikat håndarbeid til moderne maskinbroderi. Ved å legge til tekstur, dimensjon og personalisering på produkter som merch, klær, interiør og tilbehør, har brodering blitt et viktig og mye anvendt verktøy i disse bransjene. I dette blogginnlegget dykker vi ned i broderiets verden, og utforsker prosessen, vanlige bruksområder og de unike fordelene med brodering.

Hva er Brodering?

Brodering er en dekorativ teknikk som involverer å sy design og mønstre på ulike tekstiler ved hjelp av nål og tråd for å skape fantastiske utsmykninger med visuell dybde og appell. Fra delikate håndbroderier til presis maskinbrodering representerer broderi både kunstnerisk kreativitet og teknisk dyktighet på sitt beste. Selv om maskinbrodering er det som er aller mest vanlig, og det vi også benytter oss av i Merch Mate, skal vi ikke glemme at dette er et håndverk og en kunstform som har eksistert i århundrer.

Brodering

Broderingsprosessen

Å maskinelt brodere et design på et plagg omfatter flere manuelle arbeidsprosesser.

I hovedsak er det 4 prosesser man må gjennom for å forvandle et digitalt design til et iøynefallende brodert design på et plagg.

Først må man ha et design i en høyoppløst vektorisert digital fil. Filen lastes opp til en spesialisert programvare som oversetter det digitale designet til et språk som broderingsmaskinen kan forstå, nemlig sting.

Denne prosessen, som kalles for å lage broderingskort, inkluderer å finne rette farger på trådene som skal benyttes for å skape en mest mulig korrekt gjengivelse av designet. Fargene må så legges inn i broderingsprogrammet slik at de er lagret der. Dette er en prosess som krever erfaring og kan ta litt tid for få et optimalt resultat. Jo flere farger og sting, desto mer omfattende er denne jobben.

Når broderingskortet er ferdig er ytterligere to ting som må plass før man brodere designet på produktet:

 • Trådsneller med de riktige fargene må plasseres på rett snelle i broderingsmaskinen og tres slik at de kan påføres
 • Produktet må plasseres i en broderingsramme, som så må festes og stabiliseres i broderingsmaskinen. Her er det viktig å være nøye, slik at broderiet både plasseres på riktig sted og ikke blir skjevt.

Når alt dette er klart kan broderingsmaskinen startes og slik er selve broderingen mønsteret på produktet en automatisert prosess. Hvor lang tid selve broderingen tar avhenger av hastighet på broderingsmaskinen, størrelsen på og antall sting i broderiet, men alt fra 2-3 minutter og oppover.

Etter at broderiet er ferdig følger etterarbeid med klipping av løse tråder og overskuddsfilt, som sørger for et feilfritt endelig resultat.

Sammenliknet med for eksempel transfertrykk hvor et plagg legges på en plate, påføres et transfermerke og presses i 12-15 sekunder er altså brodering en langt mer omfattende og krevende prosess.

Vanlige bruksområder for brodering

Brodering har sin plass i ulike bransjer og applikasjoner:

Klær og mote

Brodering gir et elegant og eksklusivt uttrykk til klær. Fra logoer og intrikate mønstre på kjoler til grafikk og monogrammer på t-skjorter, gensere, hettegensere, jakker og capser – brodering bidrar til løfte inntrykket av ethvert produkt.

Hjemmedekor

Fra gardiner og puter til bordduker og tepper, broderi legger til skjønnhet i hjemme dekorasjon. Intrikate broderidesign forvandler hverdagslige gjenstander til kunstverk som legger til en personlig sjarm i ethvert rom.

Tilbehør

Broderi tilfører tekstur og visuell interesse til tilbehør som vesker, sko og smykker, og tillegger en kunstnerisk touch og personlig stil.

Fordeler og ulemper med brodering

Som alle andre teknikker for å overføre logoer, design og grafikk til ulike typer produkter har også brodering sine fordeler og ulemper.

Fordeler

 

 • Høy kvalitet og holdbarhet
  Broderte design er kjent for sin lange Stingene er robuste slik at designet forblir intakt selv etter gjentatt bruk og vask.

 

 • Tekstur og dimensjon
  Brodering legger til dybde og tekstur i designene, noe som skaper et taktilt element som skiller seg ut visuelt.

 

 • Tilpasning
  Broderi gir muligheter for intrikat tilpasning, inkludert personliggjøring med navn, initialer eller spesifikke detaljer.

Ulemper

 

 • Tidkrevende
  Brodering er en tidkrevende prosess som krever kompetanse, erfaring, nøyaktighet og tålmodighet.

 

 • Kostnad
  Kompleksiteten ved brodering av design og utstyret som brukes bidrar til at brodering er et dyrere alternativ sammenlignet med andre Derfor er brodering blant annet lite egnet med små kvanta.

 

 • Materialkompatibilitet
  Brodering fungerer best på stoffer og materialer som tåler å bli brodert på. Delikate materialer eller stoffer med stretch er kanskje ikke like godt egnet eller kan kreve at man tar spesielle hensyn.

 

 • Mindre komfortabelt
  Et design som broderes direkte på et produkt kan bli litt stivt og gir også en litt ru overflate på innsiden. Begge disse kan være ukomfortable direkte mot hud og brodering er derfor ikke alltid egnet for plagg som er ment brukt rett mot huden og dette er noe man må ta hensyn til når man skal velge brodering.

Oppsummering

Brodering har en lang, stolt, tradisjonsrik og kunstnerisk arv. Fra tradisjonelle folkedesign til moderne kunstneriske uttrykk har brodering lenge blitt brukt som en måte å fortelle historier og uttrykke seg selv på, på tvers av kulturer over hele verden. Når vi omfavner broderi som en del av våre kreasjoner, hedrer vi håndverket samtidig som vi tilfører dem et moderne preg.

Uansett om det er i klær, hjemme dekor eller tilbehør, tilbyr brodering en unik mulighet til å legge til tekstur, eksklusivitet og eleganse i designene våre. Med forståelse for fordelene og ulempene ved brodering kan vi ta velinformerte valg når vi utforsker denne kunstformen innenfor preging og trykking. Brodering gir oss muligheten til å uttrykke individualitet og skape varige og unike stykker som beriker våre liv og omgivelser.