Original Design Manufacturing (ODM) er en svært vanlig og utbredt produksjonsmetode. ODM er foretrukket av bedrifter og merkevarer fordi det muliggjør rask og kostnadseffektiv lansering av nye produkter. ODM kan selvfølgelig også benyttes som produksjonsmetode for ditt merch eller om du går med en drøm om å lansere dine egne produkter. 

I denne artikkelen  kan du lær mer om Original Desing Manufacturing.

Dette er Original Design Manufacturing (ODM)

 

Original Design Manufacturing (ODM) er en svært vanlig produksjonsmodell. Det er Original Design Manufacturing når en produsent står for både design og produksjon av et produkt, uten at de setter sin egen merkevare på produktet. Dette omtales ofte også som ‘no brand’ eller ‘white label’-produkter.

‘No brand’-produktet blir deretter solgt til en tredjepart som markedsfører og selger produktet som sitt eget, merket med sin egen merkevare. Dette er i motsetning til Original Equipment Manufacturing (OEM), der produksjonen er basert på selgers eget design og spesifikasjoner, tar ODM-produsenten ansvaret for hele produktutviklingsprosessen.

ODM som produksjonsmodell er utbredt innenfor en rekke bransjer. Det er blant annet svært vanlig innenfor tekstil, elektronikk, husholdningsartikler, dagligvarer og en rekke andre. Det finnes vel knapt en bransje hvor ODM-produksjon ikke forekommer. De aller fleste av oss er faktisk eksponert for eller bruker produkter som er produsert på denne måten daglig. La oss se på noen eksempler for å forklare hvordan ODM fungerer i praksis.

Eksempler på Original Design Manufacturing

Her er noen eksempler på ODM som du sikkert kjenner fra hverdagen og hvordan det er relevant for merch, supporterutstyr og profilartikler.

Dagligvare

Det vi alle kjenner til, og kanskje til og med bruker daglig, er dagligvarekjedenes egne merkevarer (EMV). Her finner vi blant annet R og Prima hos Rema 1000, Spis, Coop og Xtra hos Coop og First Price hos Norges Gruppen.

Fra kjøkkenutstyr og hermetikk til godteri, personlig pleie og kosmetikk med kjedenes egne merkevarer hvor det store flertallet av dem nok er produsert som ODM. Boksene med mais kommer kanskje fra samme produsent, det eneste som skiller dem er etiketten.

Merch

I vår verden, altså innenfor merch, supporterutstyr og profilartikler, er de aller fleste produkter ODM. Vi setter deres merkevare på produkter som er designet og produsert av andre.

Slik er det mulig for de aller fleste å få sitt eget merch med sin egen logo eller eget design uten at det koster skjorta.

Fordeler og ulemper med ODM

Som med alt annet er det både fordeler og ulemper med å benytte seg av ODM.

Her er de største.

Fordeler med ODM

Ekstern ekspertise og ressurser

Ved å kjøpe ODM kan et man dra nytte av eksterne ressurser og ekspertise innen produktutvikling og produksjon. Dette gir mulighet for tilgang til avansert teknologi og ferdigheter som kan være kostbare og vanskelige å få på plass internt.

Raskere til markedet

Ved å samarbeide med en ODM produsent kan man kraftig redusere tiden det tar å utvikle og produsere et produkt. ODM-produsenten har allerede designet og utviklet produktet og satt opp produksjonslinjen.

En del ODM-produsenter har også allerede ferdig produserte produkter som er klare for levering, de må bare merkes med kjøperens merkevare. Det kan skje på fabrikken, eller som i vårt tilfelle som leverer små kvanta av mange forskjellige merkevarer, hos oss (også kalt Print On Demand). Dette fremskynder prosessen og gjør det betydelig raskere å få et produkt ut på markedet.

Kostnadseffektivitet

ODM kan være en kostnadseffektiv løsning når man ønsker å minimere investeringer i forskning og utvikling, produksjonsfasiliteter, maskiner og utstyr.

Ved å sette ut disse prosessene til en ODM-produsent kan man redusere kostnader knyttet til infrastruktur, anskaffelse av utstyr og utvikling av intern kompetanse.

Dette kan være spesielt nyttig for mindre selskaper eller oppstartsbedrifter som ønsker å komme raskt på markedet med et produkt og ikke har kapital eller ressurser til å utvikle og designe produktet selv.

Ulemper med ODM

Redusert kontroll over immaterielle rettigheter

Når man bruker en ODM-produsent benytter man produsentens design, man eier da ikke selv rettighetene til dette designet. Selv om produktene fremstår som unike med ens egen logo, så vil det finnes andre som selger det eksakt samme produktet, bare med en annen logo og innpakning.

Begrenset fleksibilitet i designprosessen

Et ODM-selskap kan ha begrensninger når det gjelder designtilpasninger og endringer. Når man bestiller produkter ODM kan man derfor oppleve begrenset fleksibilitet når det gjelder å tilpasse produktet i tråd med endrede krav eller markedstrender. Dette kan begrense ens evne til å differensiere seg fra konkurrentene.

Avhengighet av ODM-selskapets kapasitet og kvalitet

Når man bruker ODM, blir man avhengig av ODM-selskapets produksjonskapasitet og kvalitet. Eventuelle forsinkelser, kvalitetsproblemer eller mangler i produksjonen kan påvirke selskapets leveringsevne og omdømme. Det er derfor viktig å velge en pålitelig og kvalifisert ODM-partner.

Det mangler ikke på produsenter, og med tjenester som Alibaba er de heller ikke særlig langt unna. Den store utfordringen er å finne de gode produsentene. Det handler ikke bare om kvaliteten på produktene. For enda viktigere enn det er å ha kontroll på at det ikke brukes barnearbeid eller giftige kjemikalier i produksjonen, at produkter er godkjente etter europeisk standard og at HMS og arbeidsvilkår er ivaretatt. Man bør altså vite hva man driver med også når man skal benytte seg av ODM.

Vurderinger knyttet til ODM

Det er viktig å nøye vurdere både fordelene og ulempene ved ODM før man tar beslutningen om å bruke denne produksjonsmodellen. Hver bedriftssituasjon er unik, og det er avgjørende å veie fordeler opp mot ulemper.

Det kan virke enkelt nok å kjøpe i billig i BULK fra Kina, men det er viktig å gjøre en grundig forarbeid. Det er kjedelig å ende opp med å selge leker eller tekstiler som viser seg å inneholde giftige fargestoffer eller kjemikalier, elektronikk som ikke er CE-godkjent eller sengetøy som er tilvirket ved hjelp av barnearbeid.

Hvis man har kontroll på alt dette og får tilknyttet seg seriøse ODM-produsenter, er ODM en meget god produksjonsmodell. I Merch Mate har vi gjennom mer enn 150 års kombinert erfaring bygget opp et solid nettverk av slike produsenter. Vi vet også hva som skal til for å tilknytte oss eventuelle nye ODM-produsenter.