Original Equipment Manufacturing (OEM) er en ganske utbredt produksjonsmetode. OEM foretrekkes av bedrifter og merkevarer som vil ha eierskap sitt eget design og budsjett til å kjøpe inn i større kvanta uten å måtte investere i egen produksjonslinje med det det omfatter av utsyr, lokaler, kompetanse og menneskelige ressurser. OEM kan selvfølgelig også benyttes som produksjonsmetode for ditt merch eller om du går med en drøm om å lansere dine egne produkter.

Lær mer om Original Equipment Manufacturing og om det er veien for deg å gå i denne artikkelen.

Dette er OEM – Original Equipment Manufacturing

Hvis du har gjort litt undersøkelser rundt mulighetene for å lansere ditt eget merch, merkevare eller profilartikler til bedriften din, så har du kanskje kommet borti forkortelsen OEM. For oss som jobber med produksjon til daglig er dette velkjent, men hvis du er ny på området er du kanskje ikke like skråsikker. Hvis du lurer på hva OEM er og om det er det du egentlig trenger bør du lese videre.

Original Equipment Manufacturing

OEM er en forkortelse for Original Equipment Manufacturing, som igjen betegner metode for å produsere produkter på. En produsent som tilbyr denne produksjonsmetoden kalles for en Original Equipment Manufacturer.

Oversatt til norsk kan vi rett og slett kalle det produksjon av originale produkter. Det gir også mening når vi ser på hva denne produksjonsformen innebærer. OEM produksjon vil nemlig si at en fabrikk produserer produkter som er utviklet og designet av andre. Produsenten får bare en kontrakt på å produsere produktet, som for eksempel Foxconn som fikk kontrakten med å produsere Apples iPhone.

iPhone er til minste detalj utviklet, designet og spesifisert av Apple, men selve produksjonen setter de ut til andre.

Med OEM kan du utvikle og designe dine egne produkter og sette bort produksjonen til en tredjepart. Produsenten du velger produserer dine originale produkter. Det er du som bestemmer fasong, farge, materialer, mål, størrelser, funksjon, egenskaper og alt annet som er relevant for fremstillingen av produktet til ditt design.

Alternativer til OEM

OEM er en svært vanlig produksjonsmetode i en rekke bransjer. Det er det nærmeste man kommer egenproduksjon uten selv å eie og drifte fabrikken.

Alternativer til OEM til er blant annet ODM (Original Design Manufacturing) og OBM (Original Brand Manufacturing).

Original Design Manufacturing

Original Design Manufacturing (ODM), eller white labelling, er en produksjonsmetode som innebærer at den som markedsfører og selger et produkt ikke selv har utviklet eller designet dette produktet. De kjøper er ferdig utviklet og designet produkt fra en ODM produsent som merker produktene med kjøpers logo og merkevare slik at det fremstår som deres eget. Du kan lese mer om ODM her.

Original Brand Manufacturing

OBM eller Original Brand Manufacturing er betegnelsen på produsenter som utvikler, designer, produserer, markedsfører og selger sine egne produkter under egen merkevare.

Fordeler og ulemper med OEM

Uansett hvilken produksjonsform man velger så vil det være både fordeler og ulemper. Det gjelder selvfølgelig for OEM.

Ulemper med OEM

Ulempene med OEM er at det er en ganske kostbar og tidkrevende produksjonsmetode. Det er du som må levere designskisser og detaljerte spesifikasjoner for hvordan produktet skal se ut. Dette inkluderer valg av materialer, mål og alle detaljer som utgjør produktet. Hvis du ikke allerede har et nettverk av produsenter som kan produsere for deg så må du også finne den eller de rette produsentene for ditt produksjonsbehov.

Med andre ord så er dette en prosess som kan ta fra 6 måneder til flere år fra idé til ferdig produkt. Det avhenger selvfølgelig av hvor komplekst produktet er, hvilken kompetanse man besitter og hvilken erfaring man har.

OEM er derfor en produksjonsmetode oftest brukt av selskaper med betydelige ressurser.

Fordeler med OEM

Fordelene med OEM er selvfølgelig at du får et produkt som er 100% ditt. Med mindre du har kopiert noen andre (det har du selvfølgelig ikke) eller noen andre kopierer deg, så finnes det ikke et identisk i hele verden.

Når du benytter OEM har du også fullt eierskap til produktutvikling og egen merkevare.

Alternativer til OEM

OEM er som nevnt ikke den eneste måten produsere på. Det finnes en rekke andre måter, og kanskje passer noen av disse bedre for din bedrift eller situasjon.

ODM Original Design Manufacturing

ODM eller Original Design Manufacturing betyr at du putter din merkevare, og kanskje delvis eget preg, på produkter som er designet og produsert av andre.

En produsent har altså allerede designet et sett av standard produkter som de tillater selskaper å selge under sin egen merkevare. Det kalles også ofte for «Private Label» eller «White Label».

Avhengig av type produkt og produsent kan du i enkelte tilfeller gjøre noen endringer på det originale designet som gjør produktet enda mer ditt.

Du kan lese mer om ODM i denne artikkelen.

OBM Original Brand Manufacturing

OBM eller Original Brand Manufacturing betyr simpelthen at man eier og drifter hele produksjonsprosessen selv. Altså, du designer, utvikler, markedsfører og selger produktene selv og du produserer dem på fabrikker du selv eier og drifter.

Det sier seg selv at dette er kostbart, men til gjengjeld har man full kontroll på hele produktløpet. Eksempler på selskaper som driver OBM er Motorola og den Italienske tekstil produsenten Erreà Sport.

Du kan lese mer om OBM i denne artikkelen.

POD Print-On-Demand

Print-On-Demand er en variant av ODM, men her snakker vi ofte om lave antall, kanskje bare fra 1 stk, men det kan også være større antall opp til flere tusen som leveres som Print-On-Demand.

Med POD vil man i varierende grad kunne fremstille produktet som egen merkevare. Fordelen er at man kan få rask levering (i beste fall samme dag) og det er ofte ikke store kvanta som kreves (normalt minsteordre på 1 – 15 stk).

Poenget er at produksjonen er svært forenklet, skjer lokalt og løpende etter hvert som behovet oppstår.

Du kan lese mer om POD i denne artikkelen.

MTO Made To Order

Made-To-Order er at annet begrep som ofte benyttes. Både OEM og ODM er å anse som Made-To-Order produksjoner. Med MTO så snakker vi ofte om litt større kvanta, med litt lenger leveringstid og ofte produksjon i lavkostland men det er ikke alltid tilfelle.

Du kan lese mer om MTO i denne artikkelen.

Gjøre det selv eller få hjelp

Nå har du fått litt mer innsikt i OEM og de andre produksjonsmetodene, og forhåpentligvis har du en bedre oversikt over begrepene nå enn før du leste denne artikkelen.

Hvis du vil ha mer informasjon eller ønsker hjelp med å realisere ditt prosjekt, ikke nøl med å ta kontakt. Om du store drømmer eller bare trenger et par hettegensere med din logo så er vi her for å hjelpe. For oss er det ikke noe som er verken for stort eller for smått.